Kaalium on kehale väga tähtis mineraal, kuid milles seisneb kaaliumi olulisus? Selleks, et paremini aru saada kaaliumi vajalikkusest, räägime milline roll on kaaliumil Sinu organismis, kuidas ära tunda kaaliumipuudust ning mida süüa, et hoida vajalikku kaaliumitaset kehas.

Milline on kaaliumi roll Sinu kehas?

Kaalium on vajalik lihaste ja närvide korralikuks funktsioneerimiseks, reguleerib ka südame rütmi, vedeliku tasakaalu organismis ning kaitseb kõrge vererõhu eest. Kaaliumi on vaja väga erinevate haiguste vältimiseks ja raviks. Kaalium imendub kiiresti peensoolest. Tema imendumist, aga ka omastamist rakkude poolt, soodustab vitamiin B6.

Kaalium on oluline ka raku biokeemiliste reaktsioonide ja energia metabolismi tõttu. Ta osaleb valgu sünteesimisel aminohapetest (valgu seedimisel tekkiv rakutoit), aga ka süsivesikute metabolismis. Kaalium aitab glükoosist glükogeeni sünteesida. Viimane talletatakse maksas tulevase energiavajaduse katteks. Nii on kaaliumil kanda oluline roll ka inimorganismi normaalses arengus ja kasvamises, sealhulgas lihaste kasvamises.

Kuidas hoida vajalikku kaaliumitaset oma organismis?

Kaaliumi ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel umbes 1,4…3,0g. Konkreetne vajadus sõltub inimeste kehakaalust, füsioloogilisest seisundist, kehalisest aktiivsusest, elukoha kliimast jne.

Kaaliumi liiga madalas tasemes on ennekõike süüdi ebatervislik igapäevamenüü, mis sisaldab aina enam töödeldud ja suure soolasisaldusega kiir- ja valmistoite. Organism omastab küll kaaliumi väga hästi (isegi väikestest annustest tervelt 90%), aga samas ei kannata see palju töötlemist. Ehk mida värskem ja vähem töödeldud on meie igapäevane toit, seda rohkem omastame sellest kaaliumi.

Kaaliuminappuse põhjuseks on üldjuhul liiga vähe puu- ja köögivilju toidus.
Kaaliumi leidub ohtralt rosinates, kuivatatud virsikutes, kuivatatud ploomides, kapsas, lillkapsas, tomatis, kartulis (eriti koores), porgandis, sibulas, peedis, spinatis, hernes, rõikas, aprikoosis, õunas, banaanis, viinamarjades, apelsinis, pähklites, selleris, päevalilleseemnetes, mustikas, maasikas, kirssides, teraviljasaadustes. Seda on ka kala, liha- ja piimatoodetes, aga väiksemal määral.

Kaaliumivajadus suureneb:

  • oksendamise ja kestva kõhulahtisuse korral,
  • rohke higistamise korral,
  • diureetikumide kasutamisel,
  • kaaliumi suurenenud väljutamisel uriiniga, mis võib olla tingitud:
  • ülemäärasest naatriumi, kohvi, suhkru ja/või alkoholi tarvitamisest või
  • madalast veresuhkru tasemest.

Kuidas ära tunda kaaliumipuudust?

Kaaliumi defitsiidi sümptomiteks on lihasnõrkus ja häired südametöös ning psüühikas. Madal kaaliumitarbimine võib kutsuda esile naatriumi peetuse ja vererõhu tõusu. Kaaliumirikast toitumist seostatakse soodsate mõjudega südame-veresoonkonnahaigustele.

Kaaliumi defitsiidi esmaste sümptomite hulka kuuluvad ka üldine nõrkus, unetus ning pehmed/lõdvad lihased, südamerütmihäired, kõrgenenud vererõhk, lihaskrambid. Vinnlööve noorukitel ja kuiv nahk eakamatel inimestel võib samuti olla kaaliumi defitsiidist tingitud.

Pane tähele! Kui oled ülekaaluline, siis kõiki neid sümptomeid ravib või aitab väga tugevalt leevendada Dr Simeonsi dieet, sest just meie dieedi ajal saab inimene 40 päeva järjest igapäevaselt just niipalju kaaliumi oma varurasvast kui tal on seda paranemiseks vaja.

Vajaliku kaaliumikoguse saad süües järgnevat:

1 klaas keedetud spinatit 1160 mg
1 klaas keedetud sojaubasid 970 mg
keskmine papaia 710 mg
pool avokaadot 650mg
pool klaasi rosinaid 650 mg
1 klaas keedetud aedubasid 630 mg
1 klaas keedetud lehtkapsast 600 mg
1 klaas ploomimahla 600 mg
10 datlit 520 mg
1 klaas apelsinimahla 500 mg
banaan 440 mg
1 klaas värskeid herneid 420 mg
keskmine nektariin 420 mg

Aire Kängsep
Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja
+372 513 42 43

Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit