Toidupoodide letid annavad ostjale külluslikult võimalusi menüüvalikute tegemisel. Tihti võib aga pakendi märgistust lugemata sattuda ostukorvi organismile kasulike toiduainete asemel palju ultratöödeldud toitu, millel on kahjustav mõju tervisele ja soodustab ülekaalu tekkimist. Kui oled teadlik tarbija ja pakendi märgistus on Sinu jaoks arusaadav, teed kindlasti ka teadlikumaid valikuid. Kaalulangetamisel ja stabiilse kehakaalu hoidmisel on see oluline oskus, seega aitame teemat arusaadavamaks muuta. Millist teavet annab pakendi märgistus ning miks see on oluline?
Toidu nimetus
Esimese asjana leiad pakendilt toidu nimetuse. Kui toidul on õigusaktiga kehtestatud nimetus, siis seda ka kasutatakse. Kui sellist nimetust pole, kasutatakse üldtuntud nime või toidu kirjeldust.
Näiteks: juust on kinnitatud koostisega toit, millesse ei tohi lisada taimset päritolu rasva. Taimset päritolu rasva ja piimarasvaga toodet, mis näeb välja nagu juust, valmistatakse peaaegu sama tehnoloogia järgi kui tavalist juustu, kuid toitaineline koostis on erinev. Samuti on enamik piimatooteid (piim, koor, jogurt, või jt) kinnitatud koostisega toidud, milles ei ole lubatud asendada piimarasva taimset päritolu rasvaga. Kui seda tehakse, peab toidu nimetus olema erinev
Koostisosade loetelu
Koostisosade loetelu on äärmiselt oluline allergiate ja toidutundlikkuse seisukohast. See annab teavet toidu koostise kohta ning aitab vältida potentsiaalseid terviseriske. Oluliste koostisosade protsent tuleb esitada siis, kui need esinevad toidu nimetuses, pildina või aitavad toitu muudest toodetest eristada.
Näiteks: maasikajogurti või juustuvorsti puhul peab maasikamoosi või juustu kogus olema protsentides välja toodud.
Liivimaa Lihaveis Juustuvorst 350g
Koostisosad: veiseliha 28%, sealiha 24%, vesi, seakamar, JUUST (PIIM, juuretis, laap, sool) 8%, kartulitärklis, VADAKUPULBER, sool, koguMUNAmass, sealihavalk, stabilisaator: E450; suhkur, vürtsid (sh SINEP), dekstroos, antioksüdant: E300, hüdrolüüsitud taimne valk (mais, raps), lõhna- ja maitseained, hemoglobiin, säilitusaine: E250.
Dr Simeonsi dieediga kaalulangetajal on hea koostisosade nimekirja abil selgeks teha, kas toode sisaldab lisatud suhkruid, tärklist või rasvasid. Koostisnimekiri näitab, et mida konkreetselt on tootesse lisatud. Kui Sa näed selles loetelus nimetust suhkur (sh nt sahharoos, glükoos, fruktoos ja glükoosisiirup), siis järelikult on tootesse eraldi lisatud suhkrut.
Tervislikkuse seisukohast on üldine reegel, et mida rohkem pakendi märgistus sisaldab tundmatuid koostisaineid, seda tõenäolisem on, et tegemist on ebatervisliku ultratöödeldud toiduga.
Netokogus
Pakendilt leiab ka toidu netokoguse, mis on märgitud vedelatel toitudel liitrites (l), sentiliitrites (cl) või milliliitrites (ml) ning teistel toitudel massi järgi kilogrammides (kg) või grammides (g). Koos vedelikuga väljastatava toidu puhul, kus vedelik kuulub põhikoostisosa juurde lisana, tuleb märgistusel näidata põhikoostisosa netomass (nt krevetid soolvees).
Säilimisaja ja säilitamise eritingimused
Toidu säilivus jaguneb kolme gruppi. Esimesse gruppi kuuluvad tooted, millel ei ole vaja säilimisaega märkida, nt sool ja suhkur. Nende toodete säilivus on praktiliselt lõputu. Teise grupi toodetel on minimaalne säilimisaeg, mis on märgitud kuupäevana (“parim enne”). See tähendab, et toode säilitab oma kvaliteedi ja maitse kuni selle kuupäevani, kui seda hoitakse õigetes tingimustes. Kolmandas grupis on kiiresti riknevad toidud, millel on “kõlblik kuni” tähtpäev. Säilitamistingimused on olulised toote kvaliteedi säilitamiseks ja ka tarbija tervise tagamiseks. Nt värske liha või piimatooted tuleb hoida külmikus õigel temperatuuril, et vältida bakterite kasvu ja toidu riknemist.
Toitumisalane teave
Toitumisalase teabe lisamine pakendi märgistusse on kohustuslik. See sisaldab energiasisaldust, rasvu, küllastunud rasvhappeid, süsivesikuid, suhkruid, valke ja soola. Need näitajad annavad ülevaate toidu toiteväärtusest ja aitavad teha teadlikke valikuid vastavalt oma toitumisvajadustele. Vabatahtlikult võib tootja lisada monoküllastumata rasvhapped, polüküllastumata rasvhapped, polüoolid, tärklis, kiudained, vitamiinid ja mineraaltoitained.
Kaalulangetaja jaoks on esmaoluline info energiasisaldus kilokalorites, rasvasisaldus ja süsivesikute osakaal. Dr Simeonsi dieedi puhul tuleb kaalulangetuse etapis tugineda lubatud toiduainete tabelile, ent töödeldud toiduainete puhul on oluline jälgida, et rasvasisaldus 100g kohta oleks alla 5g. Stabiliseerimise etapis pole enam rasvasisaldus oluline, ent süsivesikute osakaal peab jääma 100g kohta alla 5g.
Oluline! Kui toitumisalases teabes on välja toodud süsivesikute kogus, siis see võib olla nii toidus endas sisalduv suhkur ja/või tärklis kui ka toidule eraldi lisatud suhkur ja/või tärklis. Siinjuures tuleb alati vaatata kas koostisnimekirja on kirjutatud sõnad suhkur (või suhkruliigid) ja tärklis (erinevate liikidena). Kui on koostisnimekirjas, siis on järelikult ekstra lisatud. Kui ei ole koostisnimekirjas, siis pole ekstra lisatud ja tegemist on toiduaines loomulikul kujul olevate suhkrute ja/ või tärklistega ning nende osas saabki info toitumialasest teabest.
Liivimaa Lihaveis Juustuvorst 350g
Toitumisalane teave:100 g toodet sisaldab keskmiselt:
energia (kJ) 935
energia (kcal) 230
rasvad (g) 17.2
millest küllastunud rasvhapped (g) 7.2
süsivesikud (g) 3.9
millest suhkrud (g) 3.8
valgud (g) 13.7
sool(g) 1.9
Juustuvorsti näites on näha, et süsivesikute real kajastuvad lisatud suhkrud, sest liha suhkrut ei sisalda.
Purustatud tomatid öko, BENESCA, 400g
Koostisosad: Purustatud tomatid, tomatimahl, happesuse regulaator: sidrunhape
Toitumisalane teave:100 g toodet sisaldab keskmiselt:
energia (kJ) 92
energia (kcal) 22
rasvad (g) 0,4
süsivesikud (g) 3
millest suhkrud (g) 3
valgud (g) 1.3
sool(g) 0.34
Kui vaadata purustatud tomatite koostisnimekirja, siis on näha, et suhkrut pole lisatud. Ometi on toitumisalases teabes sees, et tootes olevad süsivesikud on suhkrud ja neid on 100g kohta 3g. Mis need siis on? Need suhkrud on glükoos ja fruktoos, mis on juba looduslikul kujul tomatis olemas. Need pole lisatud süsivesikud.
Toitumisalane ja tervisealane väide
Toitumisalane väide annab mõista toidu toitaineliste omaduste kohta, näiteks “vähendatud energiasisaldus” või “rasvavaba”. Tervisealane väide viitab toidu või selle koostisosa ja tervise vahelisele seosele. See võib hõlmata väiteid nagu “kaltsium aitab tugevdada luusid” või “raud aitab vähendada väsimust ja kurnatust”. Need väited on teaduslikult põhjendatud ning aitavad teha teadlikke valikuid oma tervise huvides.
Pakendi märgistus annab palju kasulikku infot. Kui oskad selle põhjal järeldusi teha ja tervislikumaid valikuid teha, saad rõõmu tunda parema enesetunde ja saledama vormi üle!
—–
Kui Sa tunned, et ei saa pidevas võitluses kehakaaluga hakkama, tahad parandada tervist ning soovid oma kehale anda uue hingamise? Võta ühendust meie dieedikonsultantidega, kes aitavad Sul koos Dr Simeonsi dieediprogrammiga lisakilodest vabaneda kiirelt, lihtsalt ja ohutult.
Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit