Kaalulangetuse meetodi valimisel on eeltööl oluline roll, et aru saada, kas lahendus võiks personaalselt sobida. Erinevate tervisemurede puhul oleks mõistlik ka nõu pidada dieedikonsultandi või isikliku raviarstiga, kes saab Dr Simeonsi dieedi meetodist hea ülevaate põhjaliku terviseuuringu abil. Üks dieedihuviliste põhiküsimustest on programmi menüü. Mida dieedi ajal süüakse, et on võimalik 40 päevaga 8-15kg kaotada, tagades kiire, lihtne ja ohutu kaalulangetus? Räägime lähemalt, mida ja kui palju Dr Simeonsi dieedi ajal süüakse.

 

Millised on toidukogused dieedi ajal?

Dr Simeonsi dieedi ajal saavutatakse dieedipaketi erinevate osade toel olukord, kus keha saab kaalulangetuse etapis vajalikud toitained just lisakilodena kaasas kantavatest rasvadest. Varurasvadest toitainete ammutamise kõrval on tarvis ka ainevahetust kiirena hoida ning seetõttu on tarvis dieedipidajal päevas süüa juurde 500 kcal kindlast toiduainevalikust, mis kaalulangetust toetab.

Vajalikuks energiaallikaks olevad varurasvad sisaldavad sõltuvalt dieedieelse menüü kvaliteedist juba ka vajaminevaid toitaineid (aminohapped, rasvhapped, vitamiinid, mineraalid, insuliin jm toitained). Dr Simeonsi dieediprogrammi erinevate tegurite koostoimel saavutatakse olukord, kus säilib kiire ainevahetus ja vajalikud toitained saab keha varurasvast väärtuses 1500 – 4000 kcal päevas (mida kogukam inimene, seda rohkem varurasvast toitained päeva jooksul saab). Kaalulangetuse etapi ajal on päevane toidukogus 1-1,5 kg ehk täiskõhutunne on tagatud ja tänu vajalikele toitainetele ei esine reeglistikku järgides näljatunnet.

Milline on toiduainete valik dieedi ajal?

Toiduainete valikus on valik erinevaid valguallikaid: vasika-, veise-, kalkuni-, kanaliha, kodujuust, kohupiim, muna, krevetid. Mitmeid valge kala liike, nt: meri-, jõeahven, tilaapia, tursk, heik, haug, lest, jõeforell, siig, mintai, haug. Valkude kõrval on suur rõhk ka köögiviljadel: spinat, lehtpeet, suvikõrvits, roheline salat, tomatid, seller, sibul, redis, kurgid, spargel, erinevad kapsad, brokoli. Valikust ei puudu ka veidike magusat, mille annavad puuviljad:  õun, apelsin, greip, pomelo, kultuurmustikad, maasikad. Süsivesikute osa saab kaetud kuivikleibadega ning dieedisõprade lemmikud on ka shirataki nuudlid.

Selleks, et oleks lihtne planeerida päevaseid toidukoguseid, on Dr Simeonsi dieedi materjalides lubatud toiduainete tabel koos iga toiduaine 100g kaloraažiga. Nii saad kas koos konsultandiga või iseseisvalt paika panna programmi loogikast lähtuvalt just endale sobivad menüüd. Dieediprogrammi on võimalik läbida ka taimetoitlastel – sellisel juhul tasub enne dieedipaketi soetamist pöörduda konsultantide poole, et programmi kohandusi täpsustada.

Menüüs sisalduvaid toiduainete kombinatsioone saab valmistada erineval viisil – süüa toorelt, aurutada, hautada, küpsetada ahjus/õhufritüüris või hoopis pannil ilma rasvaineta. Palju ideid retseptideks leiab Dr Simeonsi dieedi Facebooki tugigrupist.

Millised on toitumise päevaplaanid?

Kõige lihtsam viis reeglitekohaste kombinatsioonide loomiseks on päevamenüü koostamisel panna järjest paika alltoodud järjestuses lubatud toiduainete tabeli valikute hulgast, millise toiduaine valid ja millises koguses/kaloraažis:

  1. 150 g (hommikul) + 150 g puuvilja (õhtul)
  2. 100 g (lõunal) + 100 g valguallikat (õhtul)
  3. 1 + 1 näkileib (valikuline,  ajaline vahe vähemalt 1,5 h)
  4. kuni 3 kööviljaliiki vajalikus koguses, et kaloraaž täis tuleks kombineerides neid eelneva 3 punkti juurde, sealjuures kasutades korraga maksimaalselt 2 liiki köögivilja.
    Nt puuvilja juurde smuuti kombinatsiooniks, valguallika juurde toekamaks toidukorraks või näkileiva juurde vahepalaks.

Kui päevakaloraaži vahemikule 480 – 500 kcal vastav menüü on paigas, tuleks selgust saada ka ajalises toitumisplaanis.

Kõige lihtsama päevaplaani järgi on ette nähtud hommikuks tee või kohv, millele järgneb lõuna ja õhtusöök täpselt samadel alustel: 100g valguallikat + üks liik köögivilju + üks liik puuvilju + kuivikleib. Teise variandi alusel jaotatakse päeva toidukogus selliselt, et söögikord on iga 1,5-2h järel. Võimalusi on mitmeid, mille hulgast igaüks saab katsetades endale sobiliku leida.

Meie soovitus on valmistada toiduained kõik korraga järgmiseks päevaks ette, et oleks lihtsam. Toidukordi planeerides peaks kaloraaži summa jääma 480-500 kcal vahemikku. Kindlasti ei tohi unustada, et toitumise kõrval on oluline ka vett juua!

Näidismenüüd

Menüü 1

kell 10-11       õun 150g – 71kcal
kell 12-13       heik 100g + kurk 300g + till 10g – 135kcal
kell 15-16       näkileib 1 viil + tomat 100g – 40kcal
kell 18-19       kanafilee 100g + lillkapsas 250g + till 10g – 189kcal
kell 20            apelsin 150g – 54kcal
KOKKU: 489kcal

Menüü 2

kell 12-13       lahja veiseliha 100g + lillkapsas 200g + till 20g + õun 100g – 273kcal
kell 18-19       krevetid 100g + kurk 300g + till 20g + greip 200g – 208kcal
KOKKU: 481kcal

Menüü 3

kell 12-13       õun 150g + latikas 100g + kurk 350g + till 20g – 249kcal
kell 15-16       tomat 200g – 40kcal
kell 18-19       heik 100g + kurk 200g + till 10g +õun 150g- 195kcal
KOKKU: 484kcal

Menüü 4

kell 10-11       õun 120g – 56kcal
kell 12-13       tuunikala konserv vees 100g + tomat 300g – 173kcal
kell 15-16       näkileib 1 viil + kurk 100g – 35kcal
kell 18-19       kanafilee 100g + lillkapsas 250g  – 189kcal
kell 20            maasikad 150g – 45kcal
KOKKU: 494kcal

Menüü 5

kell 10-11       kultuurmustikad 150g – 63kcal
kell 12-13       kalkunifilee 100g + nuikapsas 250g + till 10g – 223kcal
kell 18-19       jogurtiga kodujuust 100g + tomat 350g  – 143kcal
kell 20            pomelo 150g – 54kcal
KOKKU: 483kcal

 

Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit