Dr Simeonsi dieedil on kaalunumbri säilitamiseks programmi võetud täiesti eraldi etapp – stabiliseerimine. Räägime lähemalt, milles stabiliseerimine seisneb ja mille tõttu on see äärmiselt oluline kogu dieediprotsessis. Kuidas olla edukas stabiliseerimise läbimisel?

 

Miks on stabiliseerimine oluline?

Inimese keha mällu salvestub erinevatel eluetappidel nn normaalkaal, mida keha püüab hoida. Kolmenädalase stabiliseerimise perioodi jooksul annad Sa oma kehale aega uus kaal omaks võtta, süües kontrollitud menüü järgi, kuid enam mitte kaalu langetades, vaid hoides. Tänu sellele harjubki Su keha uue kaalunumbriga ning ei püüa tingimata vana normaalkaalu tagasi saada.

 

Mida tuleb stabiliseerimise ajal silmas pidada?

Stabiliseerimise etapi eesmärk: hoida kaalunumbrit 21 päeva +/-1kg vahemikus esimese mahalaadimise päeva hommikusest kaalunumbrist.

Stabiliseerimise etapi põhireegleid järgides on võimalik eesmärki edukalt saavutada:

  • Säilita harjumus igahommikuseks kaalumiseks, et olukorda kontrolli all hoida
  • Ära tarbi tärklist sisaldavaid toiduaineid 
    • Väldi toiduaineid, mille toitumisalases teabes on süsivesikute osakaal 100g kohta üle 5g
  • Ära tarbi lisatud suhkrut või liigset fruktoosi sisaldavaid toiduaineid 
    • Toiduaine koostise real ei tohi olla nimetust suhkur
    • Väldi magusaid puuvilju
  • Arvuta oma päevane kalorivajadus Struktuur.net lehel ning liigu samm-sammult esimesel stabiliseerimise nädalal selle suunas vastavalt enesetundele. Ära palun üle söö ning anna kehale aega harjuda kaloraaži suurenemisega!
  • Too uusi toiduaineid menüüsse samm-sammult. Dieedi käigus keha puhastub ja on toiduainete suhtes tundlikum – nii annad kehale kohanemiseks aega ja on hea ka aru saada, millised lisanduvad toiduained Su kehale sobivad ja millised mitte.
  • Vajadusel kasuta toitumispäevikut menüü planeerimisel ning kaloraaži kontrolli all hoidmisel. Abiks on nende tööriistade kasutamine:

Kõik dieedi ajal lubatud toiduained on ikka lubatud (v.a näkileivad ja galetid tärklise tõttu). Lisaks on väga lai valik toiduaineid, mis stabiliseerimise etapis sobivad, seega on lihtsam rääkida sellest, mis ei sobi.

 

Millised toiduained on keelatud?

Tärklist sisaldavad toiduained:

  • Kõik teraviljad – nt mais, riis, nisu, kaer, oder, rukis
  • Osad juurviljad – nt kartul, bataat e magus kartul, kaalikas, maapirn, ületalve säiliv kõrvits
  • Osad puuviljad – nt banaan, kastanid
  • Osad kaunviljad – nt läätsed, põldoad, herned

Lubatud pole süüa ka teraviljadest toodetud valmistoiduaineid nt hommikuhelbed, leib, sai, näkileib, galetid, teraviljajahu küpsetised, makaronitooted, pudrud, tangud jne.

Lisatud suhkrut või liigset fruktoosi sisaldavad toiduained:

  • Kõik toiduained, mille koostise loetelus on suhkur
  • Lauasuhkur ja muud looduslikud magustajad nagu mesi, agaavisiirup, kookospalmisuhkur pole sobilikud, endiselt sobivad vaid stevia, erütritool või suhkruasendajad (Huxol, Diamant) 
  • Osad puuviljad – nt viinamarjad, pirn, viigimarjad, melon, mango, arbuus, hurmaa, murelid, granaatõun

Alates teisest stabiliseerimise nädalast võib katsetada individuaalset sobivust nende toiduainetega: porgand, kinoa, punapeet, aedoad, tatar/tatrajahu. Kui kaalu tõstab, jätta menüüst välja.

Pea meeles! Vedeliku joomine on endiselt oluline ja seda ka edasises elus! Vähene veetarbimine on oluline tegur lisakilode tekkimisel.

 

Kas stabiliseerimise ajal on lubatud kreemide ja toidulisandite kasutamine?

Stabiliseerimise ajal võib julgelt kasutada kõiki oma kreeme ja toidulisandeid. Soovitame etapi ajal võtta toidulisandina tsinki ja B-kompleksvitamiini.

 

Mida teha kui kaalunumber tõuseb?

Kaalutõusu arvestatakse mahalaadimise esimese päeva kaalunumbrist.

  • Kaal on tõusnud 400-700g –  tee poolik puuviljapäev (tavapärane hommikusöök ja edasi iga 2h tagant u 200g puuvilja)
  • Kaal on tõusnud rohkem kui 700g –  tee puuviljapäev (terve päev iga 2h tagant u 200g puuvilja)

Puuviljapäeva parim variant on õunapäev, kuid sobib ka teha alternatiivset puuviljapäeva, mis dieedi ajal kehale sobis.

 

Mida teha kui kaalunumber langeb edasi?

Ka see pole hea, sest eesmärk on ikkagi mahalaadimise esimeseks päevaks saavutatud kaalunumber kehale uueks normiks teha. Seega on vaja tõsta (vähemalt ajutiselt) päevakaloraaži.

 

Täiendavad tähelepanekud:

  • Jälgi, et päevane puuviljakogus ei ületaks 300g
  • Metabolism ehk ainevahetus on aktiivne ajavahemikus 7.00-19.00. ⅔ toiduratsioonist tuleks süüa enne kella 15.00 ning ajavahemikus 15.00-19.00 jääb ⅓ toiduratsioonist.
  • Süsivesikuvaest rasvast toitu kartma ei pea
  • Kõiki lubatud köögivilju võib julgelt segada
  • Pähklid ja seemned on sobilikud, ent jälgi kaloraaži ja tarbi enne kella 15.00
  • Võid naaseda oma tavapärase ilurutiini juurde (kreemid, kosmeetika)
  • Süüa tuleks 5 korda päevas, et hoida kiiremat ainevahetust – 3 põhitoidukorda valguallikaga ja vahele ooteks puuvilja/pähkleid
  • Õhtusöök võiks olla lahjem ja koosneda toiduainetest, mis on personaalse kehale kergesti seeditavad.
  • Alkoholi soovitame vältida. Kuiv vein/vahuvein on mõõdukalt lubatud, kui see kaalunumbrit ei tõsta.
  • Huvi korral veregrupi järgi sobivaid ja mittesobivaid toiduaineid saab vaadata: http://www.biore.ee/veregrupid-ja-toitumine 
  • Ligipääs tugikeskusele ja dieedikonsultandi tugi on endiselt alles

 

Näidismenüü:

Hommik: pähklileib (näiteks 3 viilu) või ja köögiviljaga + maitseained. Võib ka muna juurde praadida.

Oode: puuvili u 150g või peotäis pähkleid või smuuti (ise tehtud, ilma suhkruta!)

Lõuna: kala või liha (u 150g või rohkem, ilma paneeringuta, praadimisel võib lisarasva kasutada) + köögivili  + maitseained.

Oode: puuvili u 150g

Õhtusöök: köögiviljasalat hea oliiviõli (1 tl) ning sidrunimahlaga ja umbes 150g kala (võib ka süüa liha, muna või hoopis kodujuustu).

Aire Kängsep
Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja
+372 5303 84 88

Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit