Küüslaugulõhnalised piklikest lehtedest pundid on paljudele tuttavad kui karulauk. Praegusel ajal, kui vitamiinipuudus on inimestel laes, on tegemist suurepärase C-vitamiini allikaga, milles on 10-15 korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis või sidrunis! Seekord tutvustamegi, millega on karulaugu näol tegu, kuidas saaksid seda kasutada ning kasvatada.

Karulauk on 15−40 cm kõrgune mitmeaastane rohttaim, mis on Eestis kaitse all ning selle korjamine loodusest ja turustamine on keelatud. Oma tarbeks võib teda metsast korjata ning kindlasti tasuks seda külvata ja kasvatada ka koduaedades. Vars on kolmekandiline ning taim õitseb mais. Tema õied on valged või roosad ning lõhnavad. Looduslikult kasvab karulauk salumetsades.

 

Millised on karulaugu omadused?

Karulaugul on imeline mõju ka inimese tervisele, sest paljude hulgas on taimel järgnevad omadused:

  • Antibakteritsiidne
  • Toonust tõstev
  • Vedelikueritust soodustav
  • Verd puhastav
  • Rögalahtistav
  • Vitamiinide- ja mineraaliderohke

Karulauk on efektiivne mitmete tervislike seisundite ravi toetamiseks – palavik, reuma, köha, igemehaigused, arteroskleroos, hüpertoonia, ainevahetushäired, skorbuut, kilpnäärmehaigused jne.

Kuidas karulauku kasutada?

Alternatiive karulaugu kasutamiseks on palju. Juba ammustest aegadest on taim kasutusele võetud toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena. Noortest võrsetest ja värsketest lehtedest saab teha salateid, aga ka neid marineerida, hapendada, sügavkülmutada, soolata ja kuivatada – igale maitsele midagi.

Karulauk on ideaalne pirukatäidis, lisand liharoogadele ning isegi suupiste. Taime tugeva lõhna eemaldamiseks tuleks karulauk enne soolamist või hapendamist kuuma veega üle valada.

Kuidas karulauku kasvatada?

Kõige õigem on karulauku paljundada seemnest. Enne külvi tuleks seemneid 3-4 tundi vees leotada, pannes need niiske riide sisse. Seejärel hoida seemneid suletud purgis ja külmkapis (+4° juures) umbes kaks kuud ning alles siis võib seemned mulda panna. Loe täpsemalt kasvatamise tingimustest SIIT

Selleks, et saaksid inspiratsiooni karulaugu kasutamisest toidulaual, lisame sulle ka mõned retseptid.

100g karulaugu toiteväärtus on 22kcal.
Pane tähele! Karulauku võib tarbida ka Dr Simeonsi dieedi ajal, nii kaalulangetuse etapis kui ka stabiliseerimise perioodil.

 

Ideed kaalulangetuse etapiks:

Munaroog karulauguga

100 g karulaugulehti
1 muna
3 munavalget

Pese karulaugulehed, nõruta ning tükelda. Klopi muna koos munavalgetega vahule ning lisa endale sobivad maitseained. Sega munasegu hakitud karulauguga ning vala küpsetus- või muffinivormi. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit.

Kodujuustu-/Tofusalat

100g kodujuustu või tofut
100g karulaugulehti

Pese karulaugulehed, nõruta ning tükelda. Sega hakitud karulauk tofu või kodujuustuga ning lisa sobivad maitseained.

NB! Muna ja kodujuustu võib dieedi etapis süüa ühel toidukorral igal neljandal päeval.

Ideed igapäevaseks karulaugu kasutamiseks:

Karulaugupesto

150 g karulauku
7-8 sl oliiviõli
50 g parmesani
soola

Püreesta pestud karulauk vähese soola ja õliga saumikseris. Õli kogust vaata silma järgi – sõltuvalt sellest, millise konsistentsiga pestot soovid. Tükelda juust ja lisa miksrisse. Püreesta seni, kuni juustust on järgi väikesed tükikesed.

Kevadine turgutav salat

200 g värskeid nurmenukulehti
100 g karulaugulehti
100 g noori naadilehti
1−2 sl taimeõli
2−3 sl veiniäädikat

Pese karulaugulehed, nõruta ning tükelda. Sega hulka taimeõli, veiniäädikas ning maitsesta endale sobivate maitseainetega. Tõsta salat pooleks tunniks külmikusse, seejärel sega veel kord hoolikalt läbi ning serveeri.

Karulaugu ja keedetud peedi salat

keskmine keedetud peet
peotäis karulauku
poole sidruni mahl
1 sl peeneks riivitud mädarõigast
1 sl taimeõli

Riivi peet jämedalt, haki karulauk ning sega hulka kõik muud koostisained. Maitsesta ja serveeri.

Kevadine karulaugusupp

1 l aedvilja- või kanapuljongit
3−4 keskmise suurusega kartulit
2−2,5 dl peenteks ribadeks lõigatud karulaugulehti
1−2 keedetud muna
2 dl hapupiima või kefiiri
1 sl peenestatud peterselli

Keeda kuubikuteks lõigatud kartuleid 5−10 minutit puljongis. Seejärel lisa peeneteks ribadeks lõigatud karulauk ja keeda veel mõni minut. Serveeri taldrikul koos keedetud munaviiludega, vala juurde hapupiima või kefiiri, sega ning maitsesta soolaga.

Praetud šampinjonid rohke karulauguga

200 g šampinjone
1−1,5 dl karulaugulehti
0,5 dl valget veini

Pese, viiluta ja prae šampinjonid väheses oliiviõlis või kookosrasvas pidevalt segades kergelt läbi. Lisa juurde peeneks hakitud karulaugulehed, maitsesta endale sobilike maitseainetega ning vala juurde vein. Hauta 5 minutit kaane all ja serveeri, soovi korral lisa juurde hapukoort.

Kui Sa tunned, et ei saa pidevas võitluses kehakaaluga hakkama, tahad parandada tervist ning soovid oma kehale anda uue hingamise, võta ühendust meie konsultantidega, kes aitavad Sul koos Dr Simeonsi dieediprogrammiga 40 päeva jooksul alandada kehakaalu 8-15kg.

Aire Kängsep
Dr Simeonsi dieedi peakonsultant
+372 5303 84 88

Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit