Brokoli kapsas ehk spargelkapsas on väärtuslik köögivili, mis on inimeste toidulaual olnud juba sajandeid. Suuremat populaarsust on brokoli aga saavutanud viimaste aastakümnete jooksul. Spargelkapsas on tähelepanuväärne just suure toitainete sisalduse ning positiivse mõju tõttu tervisele.
Milliseid toitaineid leidub brokolis?
Spargelkapsas sisaldab palju kiudaineid, vitamiine ja mineraale, kuid vähe kaloreid ja rasva. Seega aitab selle köögivilja söömine tõhusalt langetada kaalu.
Keedetud brokolis on rohkem C-vitamiini kui näiteks apelsinis ja ohtralt kaltsiumi. Samuti sisaldab spargelkapsas rikkalikult A-vitamiini ning rohkesti D- ja K-vitamiini. 100 g brokolit sisaldab meie päevase vajalikku C-vitamiini koguse.
Vähivastane toime – tõesti?
Brokoli üks üllatavamaid eripärasid on aga selle üldine vähivastane toime. Prestiižse Johns Hopkinsi meditsiinikooli teadlased on avastanud brokolis suures koguses isotiotsüanaate, mis ergutavad organismi tootma ise vähivastaseid ensüüme. Ensüümid neutraliseerivad kantserogeensed ained enne, kui need pääsevad kahjustama tervete rakkude DNAd.
Brokolile heaks asenduseks on ka brokolivõrsed. Need sisaldavad 10-100 korda rohkemgi sulforafaani-nimelist vähivastast ensüümi kui täiskasvanud taim. Brokolivõrsed sobivad hästi võileiva peale ja salatisse. Muide, tugeva vähivastase toimega on ka brokoli sugulased lillkapsas, kapsas ja brüsseli kapsas, samuti punane kapsas.
Miks arvatakse, et brokoli on noorendava toimega?
Spargelkapsast peetakse ka noorendavaks toiduaineks, sest see peatab arterite lubjastumise ehk ateroskleroosi arengu. Köögivili on kergesti seeduv, kuna sisaldab mõõdukas koguses kiudaineid ja sobib seetõttu ka mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele.
Lisaks on brokoli tähtis köögivili mõningate südamehaiguste, diabeedi, osteoporoosi ja kõrge vererõhu ennetamisel. Spargelkapsas on biokeemilise koostise poolest teistest kapsaliikidest väärtuslikum. Kaaliumi-, magneesiumi- ja rauasisalduse poolest ületab see kõiki teisi kapsaliike.
Kuidas ära tunda värsket spargelkapsast ja seda säilitada?
Hea brokoli õisikud peavad olema kõvad ja tugevad, õrnrohelised, mõnikord veidi lillakat värvi. Kui õied on avanenud ja veidi kolletunud, siis on brokoli üleküpsenud. Lisaks peab see köögivili lõhnama nagu kapsas. Sõrmest jämedamaid brokoli varsi ei soovitata süüa ning eraldatud õisikud tuleks ära visata.
Köögivilja on kõige parem säilitada külmiku alumises sahtlis paberist või plastikust kotis – nii on see kõige kauem värske. Enne brokolist roogade valmistamist võiks köögivilja leotada 15 minutit.
Kuidas brokolit toidulaual kasutada?
Toiduks tarvitatakse spargelkapsa õisikuid koos 15-20 cm pikkuse õievarrega toorelt, keedetult, küpsetatult, hautatult.
Kõige parem on köögivilja keeta ainult kergelt: pange need keevasse vette, maitsestage soolaga ja keetke ilma kaaneta mitte rohkem kui 1-3 minutit. Selle aja jooksul need pehmenevad, kuid ei kaota oma väärtuslikke omadusi. Keedetud brokoli peab olema heleroheline ja kergelt krõmpsuv. Ülekeedetud brokoli muutub tumeroheliseks ja kaotab kasulikke aineid, eriti C-vitamiini..
Brokolist valmistatakse salateid, suppe, küpsetisi. Salati valmistamisel võib spargelkapsast segada näiteks porgandi, sibula, kurgi, tomati, paprika, selleri, rohelise herne, petersellilehtedega, tilliga jne.
Kui Sa tunned, et ei saa pidevas võitluses kehakaaluga hakkama, tahad parandada tervist ning soovid oma kehale anda uue hingamise, võta ühendust meie konsultantidega, kes aitavad Sul koos Dr Simeonsi dieediprogrammiga 40 päeva jooksul alandada kehakaalu 8-15kg.
Aire Kängsep
Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja
+372 5303 84 88
Telli Dr Simeonsi dieedipakett siit